5 Mart 2009 Perşembe

ÇOCUKLARA KEMAN EĞİTİMİ KAÇ YAŞINDA VERİLMEYE BAŞLANMALI

SUNA KAN kimdir

<< Keman ve piyano erken yaşlarda başlanması gereken birer enstrüman. Kişinin icra edeceği sanat dalı başlama yaşında etkin. Mesela bir çocuk 5 yaşında kontrbasa başlayamaz veya operaya erken başlayamaz. 5–6 yaş keman için uygundur. 10–11 yaş başlamak için biraz geç ama yeteneği varsa yine de olabilir. Çalışkanlık ve yetenek birbirini tamamlar. Çevresel etki kulağın algılama özelliğini destekler. Yeteneği ortaya çıkartan ısrarlı çalışmadır. Bana yetenek mi çalışmak mı derseniz. Çalışmak derim. Çoğu müzisyenin kulağı ritim ve nota algılama anlamında iyidir. Mesela benim öyledir, İdilin öyledir, Gürel Aykal’ın olağanüstü bir kulağı vardır. Ben çocukken piyanoda bir notaya basıldığında bizim evde piyano yoktu ama ne olduğunu bilmeden sesimle taklit ederdim. Duyulan sesi notayla ifade edebilme becerisidir bu. Örneğin dışarıda bir klaksiyon çalsa içinde birbirine karışmış çok sayıda nota olmasına karşın esas notasını duyarım. Bir müzik dinlerken onu nota görür gibi dinliyorum. Kulağın bu durumda olması bir kolaylık sağlıyor. Kulakta bu hassasiyet olmasa bile küçük yaşlardan başlayacak bir ses terbiyesi ile kulak bu hassasiyete ulaşabilir. Küçük yaşlarda çevresel etkilerle maruz kaldığınız seslerin etkisi kulağınızın müzikal yeteneği anlamında çok önemli.

Ben 5 yaşındayken babamla Ankara Ulusta enstrüman satan bir mağazaya gittik. Küçük dörtte bir keman aldık. Oyuncak gibi gözükse de el yapımı ve oldukça iyi bir kemandı. Hala bende duruyor.
Biz küçük bir evde oturuyorduk Ankara’da. Ben çalışırken gözüm dışarıda olurdu. Arkadaşlarım ip atlıyor, top oynuyor falan ama babam başımda tabi. İlk başlarda yarım saat sonra bir saat ve sonra her gün düzenli çalışırdım. Babam beni yüreklendirmek için zavallı çocukları sokaktan toplar onlara şeker, çikolata gibi şeyler verir ve beni dinlemelerini isterdi. Çünkü onlarda oynamak istiyordu benim cayır cayır kemanımı dinleyeceklerine oynamak daha cazipti. Bu nedenle babam onlara çikolata ve şeker verirdi. Babam küçücük iskemleleri dizer radyoda bir yer arar gibi yapardı ve sonra anons ederdi. Sayın dinleyiciler şimdi büyük kemancı Suna Kanı dinleyeceksiniz diye. Ben iki üç dakika bir şeyler çalardım ve babam çocuklara beni alkışlatırdı. Çocukluğumdan bunlar hatıramda yer eden anılardır. Bir çocuk için 5–6 yaşlarda çalışmak zor birşey. Disiplini o yaşlarda çocuğa aşılamak zor. Bu ancak sevdirmekle olur.>>

KAYNAK:
Devlet Sanatçımız Suna Kan ile müzik zekası üzerine konuştuk

3 yorum:

Adsız dedi ki...

bu site güzel olmuş ancak bir soru sormak istiyorum ben 12 yaşındayım daha önce maddi durumumuz iyi olmadığı için keman alamamıştım ancak şimdi alınabilir 13 yaşıma girdiğim zaman kemanı güzel öğrenebilecekmiyim bu ne kadar sürer acaba???

Adsız dedi ki...

oturduğum şehirde keman kursu verilmediği içi,n öğrenemedim internetten ne kadar öğrenebilirim?

Adsız dedi ki...

Erken yasta baslanmasi gereken bisey degil bence!! niye herkez boyle seyler yaziyor bu bale deil sonucta bale deseniz anliycaz vucut esnemesi icin erken yas onemli ama keman yada piano tamamen calismaya bagli belki durum yoktu erken baslamayadik ne olcak bu simdi hic keman yada piano calamayacagimiz yada calmaya hakkimizin olmadigi anlaminami geliyor bence hic bisey icin gec degildir!! ve ayrica bazen insanin yasi ilerledikce daha iyi algilar hem yetenek diyorsunuz hemde yok 5 yasinda baslanmasi gerek bisy yok bilmem ne, ne alakasi var insan azmederse 30 yasinda bile ögrenir sif böyle yazilar gördügüm icin kemani erteledim yasimin gectigini dusundum ama cok sukur hayatta hic bisey icin gec kalmadigimi erken fark ettim :) boyle seyler yazipta insanlarin hevesini kirmayin teredutte dusurmeyin derimm ;)