9 Haziran 2008 Pazartesi

MİNİK TOSBAA'M TUVALET EĞİTİMİ ALIYOR.

NOT: parantez içi yazılar bizimle minik tosbaamın tecrübelerine aittir.


Tuvalet eğitimi, çocuğun hiç bir kimsenin yardımı ve hatırlatması olmadan, kendi kendine tuvaletinin geldiğinin farkına varıp, tuvalete gidip tuvaletini yapabilmesidir. Yani tuvalete gitme davranışını kontrol edebilmesidir.

Tuvalet eğitimi, anne babanın çocuğunun çişinin geldiğini farkedip onu uyararak tuvalete göndermesi değildir.

Tuvalet eğitimi için 2- 2,5 yaşları beklenmelidir. (Minik tosbaam 2,5 yaşına geldi.)Çünkü çocukta tuvaletini yapmayla ilgili organlar bu yaşlar civarında gelişir. Bu yaşlardan önce çocuk tuvaletinin geldiğini hissetse bile tutamaz.(arada bir 'anne çiş yaptım' demeye başlamıştı ve biz de eğitim için vakit geldi dedik)
Çocuğun tuvaletinin geldiğinin farkına varması, farkına vardıktan sonra tutabilmesi ve gidip yapabilmesi için, bu işlemin tümü ile ilgili organlarla (böbrek, karın kasları, sidik torbası) beyin arasındaki sinyallerin gidip gelebilmesi için gerekli gelişimin tamamlanmış olması gereklidir.

Çocuk ilk ciddi eğitimini tuvalet eğitimi olarak alır ve hemen hemen bedeninin bütün işlevleri işin içindedir.
Dikkatini toplamak, vücudundan gelen sinyalleri önce anlamlandırmak sonra da değerlendirmek, bu sinyallere göre tepki vermek ve ebeveynlerden yardım istemek gibi çok karmaşık bir işlemler zincirini öğrenecektir.

Hem zihinsel hem de bedensel olarak bir kontrol sağlama mekanizmasını oturtmaya çalışmak göründüğü kadar kolay değildir.(hem de hiç kolay değil.öncelikle sağlam bir sinir ve sabır sisteminiz olmalı:)) ) ebeveynin hatalı tutumları sürecin uzamasına neden olacaktır.
O nedenle altını ıslattı diye çocuğunuza kızıp bağırmadan önce bu karmaşık sistemi bir kez daha düşünmelisiniz; bu alışkanlığı kazanırken kuru kaldığı her an aslında ödüllendirilmesi gereken bir zaferdir.

Bu eğitime başlandığı sırada aileye katılan yeni bir kardeş, anne baba arasındaki sorunlar, ayrılıklar, çevre değişimi, kreşe başlamak gibi faktörler çocukta olumsuz etkilere sebep olacaktır.


Çocuğunuzun tuvalet terbiyesine hazır olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır:

1-Çocuğunuz bazı basit isteklerinizi yerine getirebiliyor mu? (evet)

2-Gün boyunca bezi en az iki saat kuru kalabiliyor mu? (evet)

3-Kısa bir uykudan sonra bezi kuru kalabiliyor mu? (evet)

4-Barsak faaliyetleri düzenli ve daha önceden tahmin edilebliyor mu? ( Bazı çocuklar günde 2-3 kez, bazıları ise 2-3 günde bir kez kaka yaparlar. Burada önemli olan bu aralıkların düzenli olarak tekrarlanması ve daha önceden tahmin edilebilir düzeye gelmesidir.) (evet)

5-Kendi başına tuvalete gidiyor mu? (evet)

6-Tek başına pantolonunu indirip kaldırabiliyor mu? (kısmen)

7-Bezi ıslandığında rahatsız oluyor mu? (bizimki hazır bezlerle bunu pek hissedemedi galiba)

8-Lazımlık veya oturağına ilgi gösteriyor mu? (evet)

9-İç çamaşırı giymek istiyor mu?(bizim ufaklığın böyle bir talebi olmadı)

Yukarıda sayılan maddelerin büyük çoğunluğuna evet yanıtını verebiliyorsanız çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır demektir. Aksi halde birçok güçlükle karşılaşabilirsiniz.

ADIM ADIM TUVALET EĞİTİMİ

* Gevşeyin. Tuvalet eğitiminde sakin ve rahat yaklaşım en iyi davranış biçimidir.

* Tuvalette ne yapacağını çocuğunuza gösterin. Çocuklar büyüklerini tuvalette görünce onları taklit etmeye başlarlar. (eğitime başlamadan önce bunu öğretmiştik)

* Tuvaletle ilgili ailenizin kullandığı sözcükleri çocuğunuza öğretin ki tüm aile bireyleri çocuğun kullanacağı sözcüğü duyduğunda tuvaleti olduğunu anlayabilsin.
* Çocuğunuza tuvaletini yapmadan önce oluşan yüzde kızarma, çömelme, ıkınma gibi belirtilerin tuvaletinin geldiğini işaret ettiğini öğretin.(bu işaretler büyük çişi için belirgin ama küçük çiş için öğrenmek zamanımızı aldı. kazalar da bu aşamada gerçekleşiyor zaten...Ama iki -üç gün içinde öğreniyorsunuz)

* Çocuğunuza bir lazımlık veya klozet oturma aparatı satın alın. Oturarak tuvalet yapması daha kolaydır.

* Çocuğunuza tuvalet kullanımı hakkında kitaplar okuyun, bilgi verin.

* Çocuğunuza tuvalette kolay indirilip kaldırılabilen giysiler giydirin.

* Çocuğunuz tuvalete gitmek istediğinde ona yardımcı olun, yanında kalın eline tuvalette otururken oyalanabileceği resimli kitaplar vs. verin ve oturağına tuvaletini yapmasa bile birkaç dakika oturmasını sağlayın.(ilk gün onu oturakta 1 saniye tutmak bile çok zor oldu.İkinci gün de hemen hemen aynıydı ve evin pek çok köşesi KAZA izleriyle işaretlendi:)) Ama üçüncü gün hem klozet üstü aparatta hem de lazımlıkta çişini yapana kadar oturdu. Bir kaç kaza ile günü bitirdik.)
* 4-5 dakikadan sonra çocuğunuzun tuvaletten kalkmasına yardımcı olun. Eğer bu süre içerisinde tuvaletini yapabildiyse aşırıya kaçmamak kaydı ile onu övün ve ödüllendirin. Eğer tuvaletini yapamadıysa birdahaki sefere yapabileceğini söyleyin.(minik tosbaama en büyük ödülümüz alkış oldu.azla yetinmesini de öğreniyor bu arada :)) )

* Tuvaletini yaptıktan sonra çocuğunuzu dikkatle silin. Kız çocuklarında silinme işleminin enfeksiyon kapmayı engelleyebilmek amacıyla önden arkaya doğru yapılması gerektiğini unutmayın. Tuvaletten sonra ellerin dikkatlice yıkanması gerektiğini siz de örnek olarak çocuğunuza öğretin

KAYNAK1

KAYNAK2

KAYNAK3








Fisher Price Kraliyet Koltuğu

İnternette dolaşırken gördüğüm müzikli tuvalet/lazımlık.

Eğitimde zorlanıyorsanız yardımcı olabilir.Motivasyonda zorlanan tosbaalar için ideal.İçerisindeki sensörü sayesinde bebeğiniz tuvaletini yaptığında müzik ile ödüllendirir.

detayları için buraya tıklayın



Konuyla ilgili diğer yazılarım

2-3 yaş arası psikolojik gelişim

minik tosbaanın gün gün tuvalet eğitimi

Hiç yorum yok: