8 Mayıs 2008 Perşembe

GELECEK İÇİN BESLENMEK



NEDEN GELECEK İÇİN BESLENMEK?


Yaşamın ilk 3 yılı sağlıklı bir geleceğin temellerinin atıldığı kritik bir dönemdir. Bebeğinizi 0-3 yaş arasında en doğru şekilde besleyerek onun gelecekteki sağlığına katkıda bulunabilirsiniz. Çünkü bu dönem onun en hızlı büyüdüğü, genlerinin işleyişinin programlandığı dönemdir.

Bebeklere 0-3 yaş döneminde kazandırılan beslenme alışkanlığı, bebeğin gelecekteki sağlığını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Bu dönemdeki beslenme biçimi onun ileride obezite, kalp, şeker ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara ne kadar yatkın veya ne kadar uzak olacağını belirleyebiliyor.

Araştırmalar gösteriyor ki:

  1. Türkiye’ deki bebeklerin %24’ ü daha 4 aylıkken, %75’i 8. aya geldiğinde evde yetişkinler için pişirilen salçalı, baharatlı, tuzlu, yağlı yemeklerle besleniyor. Oysa bir yaşını doldurmamış bebeklerin günde 1 gramdan (yarım çay kaşığı), 1-6 yaş arasındaki çocukların da günde 2 gramdan (1 çay kaşığı) daha fazla tuz tüketmemesi gerekiyor. Bebeklerde fazla tuz tüketimi gelişmemiş böbreklerinin fazla sodyumu vücuttan atamaması nedeniyle ileride yüksek tansiyon hastalığına yakalanma olasılığını artırabiliyor. Bu nedenle bu konuda çok hassas davranılması gerekiyor.
  2. 1-3 yaş arasındaki çocukların beslenmesinde tatlı gıdalara fazla yer verildiğini gözleniyor. Türkiye’de 7 aylık bebeklerin % 40 ı bisküvi, çikolata, gofret gibi tatlılar tüketiyor. Yine 1 yaş üzerindeki çocuklarda şeker tüketiminin gerekenden çok daha fazla olduğu gözleniyor. Bu durum bebeğin aşırı derecede enerji depolamasına yol açıyor. Gıdaların içerisindeki şeker oranlarını bilmek ve bebeğe kontrollü biçimde vermek konusunda annelerin daha bilinçli hareket etmesi gerekiyor.
  3. Türkiye’ deki 1 yaş altındaki her dört çocuktan biri hergün meyve yemiyor. Tükettiği meyve ise alması gerekenin yarısı kadar. Ayrıca çocuklar yetişkinlere oranla dört kat fazla C vitaminine ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden vitaminin doğal kaynağı olan meyveleri ölçerek ve yeterli vitamin miktarına sahip olduklarını kontrol ederek bebeklere vermek gerekiyor. Günde 2-3 kez tüketilen meyve, kabızlığı önlediği gibi, bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Özellikle C vitamini demir emilimini kolaylaştırdığından bebeğin zihinsel gelişimine de katkıda bulunuyor.
  4. Bebeklerin bağışıklık sisteminin tam anlamıyla gelişmesi için en az üç yıl gerekiyor. Bu yüzden bebeklerin üç yaşını doldurana dek, anne sütünde bulunanlara benzer bağışıklık destekleyici prebiyotikleri mutlaka beslenme programlarında bulundurulması gerekiyor.

KAYNAK

Hiç yorum yok: