7 Ocak 2008 Pazartesi

1-2 YAŞ ARASI PSİKOLOJİK GELİŞİM



* 1-2 yaş arasındaki dönem çocuğun keşif çağıdır. İter, çeker, atar, kırar, çekmeceleri boşaltır, prizlere parmağını sokar, vb. Bizim görevimiz onu durdurmak değil, tehlikelerden korumaktır. Bu nedenle evi güvenli hale getirmeli, sonra da keşfe çıkmasına izin vermeliyiz. Çünkü zihninin gelişmesi için bol bol araştırmaya, uyaranla karşılaşmaya ihtiyacı vardır.

* Aşırı bağımlılık ve bağımsızlık arasında gider gelir. Ağladığında hemen müdahale etmemelidir; yoksa ağlama alışkanlık haline gelir.

* Sosyal becerileri kazandırmak için çocuklarla bol bol biraraya getirilmelidir.

* 12-18 ay arasında neden-sonuç ilişkisini, deneyimleyerek öğrenirler. 12-16 ay arasında, nesnesinin özelliğine dikkat etmeden herşeyi sallar, atar, vururken, 16 aydan sonra topu attığında yuvarlandığını görür. Böylece nesnenin fonksiyonuna göre hareket etmeye başlar.

* Çatal kaşıkla yemesi teşvik edilmelidir.

* Evde basit işlere yardım etmesi istenmelidir.

* Yetişkinin elini değil trabzanı tutarak merdiven inip çıkması teşvik edilmelidir.

* Ayağıyla topa vurma oyunu oynanmalıdır.

Oyun:
Hamur yoğurmasına, kum ve suyla oynamasına fırsat tanınmalıdır. Gözlemleyerek öğrendiklerini oyunla gerçekleştirir: örn. bebeğini yıkama, besleme, uyutma, vb.

Dil:
Kendi uydurma kelimelerini artık bırakmış, gerçek kelimeleri kullanmaya başlamıştır. Bu yaştaki bir çocuğun kelime haznesi 3-4 ile 100 arasında değişir. 2 yaşa doğru “Araba bin” gibi cümleleri, sıfatları, “burada” gibi zarfları kullanmaya başlamıştır. “Benim” gibi iyelik zamirleri, sayılar, renkler, zıtlıklar, 2 komutlu yönergeler bol bol kullanılmalıdır.

KAYNAK

Hiç yorum yok: